06-10062486 info@tagv.nl
Foto (boven): © 2015 Van Dale Uitgevers, Utrecht/Antwerpen

Taaltips voor betere teksten!

Je goed uitdrukken in de Nederlandse taal betekent dat je kennis van zaken moet hebben. Van spelling en grammatica, van het juiste woord op de juiste plaats. Maar schrijven is, als het een beetje lukt, ook heel leuk. En nog prettiger: wie enige aanleg heeft, ontdekt al snel dat de teksten steeds een stukje beter worden. En dat geeft nog meer plezier.

Op deze pagina’s geven we enkele tips.

 1. Hou het simpel!
  Maak niet te ingewikkelde zinnen. Hou het kort. Ook de hooggeleerde professor leest sneller door een tekst heen zonder moeilijke woorden. Tip: hoe meer lettergrepen een woord heeft, hoe moeilijker het woord.
 2. Gratis hulp bij spelling!
  Is het nu actief met een “c” of aktief met een “k”? En hoe schrijf je het woord “orgineel”? Daarvoor bestaat er een gratis hulp op internet: de woordenlijst van de Nederlandse taal. Oftewel het groene boekje, ook te koop als echt naslagwerk! Vind je het woord niet zoals je dat hebt geschreven, dan is de spelling niet correct. Soms geeft het groene boekje ook een suggestie. Voor de uitgebreide betekenis zoek je het woord op in de Van Dale.
 3. Brandende kwesties met oplossingen!
  Over correct schrijven (en spreken) van de Nederlandse taal ontstaan vaak flinke discussies. Een goed woordenboek, zoals de (dikke) Van Dale, biedt uitkomst. Tegenwoordig in drie kloeke delen. Daarin staan ook gezegden, spreekwoorden en bepaalde uitdrukkingen. Maar soms biedt zelfs de Van Dale geen antwoord. Stel daarom jouw vraag via bijvoorbeeld Google. En zet achter die vraag “taaladvies” of “taaladviesdienst”. Je kunt natuurlijk ook direct naar het Taalloket.
 4. Gebruik je spellings- en grammaticacontrole!
  Die geeft meestal aan als een woord fout gespeld is. Soms worden suggesties voor foute vervoegingen gegeven. Handig! Twijfel je aan de juistheid van die suggesties? Kijk bij 2 en 3.

Veel succes!